Za radove hitne sanacije dosad odobreno preko 51,3 milijuna kuna, prijave za financiranje najamnine do 11. svibnja 2021.

Slika /slike/Opcenito/ozakonjenje.jpg

Ministarstvo je dosad zaprimilo 10.066 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Za radove hitne sanacije zgrada oštećenih potresom dosad je odobreno 51.311.680,97 kuna.

Izvor fotografije: HGSS

Za jednokratnu pomoć od 12 tisuća kuna namjenjenu za radove hitne sanacije krovišta, dimnjaka, zabata i dizala, temeljem Javnog poziva iz lipnja 2020. godine, podneseno je 2.211 zahtjeva, od kojih je 1.559 riješeno, te je odobrena novčana pomoć u iznosu većem od 51 milijuna kuna.

Odlukom Vlade od 1. travnja 2021. godine ta mjera je povećana na 16 tisuća kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće ili zgrade, odnosno na 25 tisuća kuna po obiteljskoj kući (ukoliko nema više posebnih dijelova).  Da bi se ostvarilo pravo na isplatu razlike, treba podnijeti novi zahtjev na Obrascu 5 te se pozvati na klasifikacijsku oznaku (klasu) rješenja na temelju kojega je isplaćena svota od 12.000 kuna. Pritom ne treba dostaviti nikakvu dodatnu dokumentaciju.
 
Kako do obnove i povrata novčanih sredstava?
 
 
Gdje i kako predati zahtjev?
 
  • Osobno u pisarnici Ministarstva, Ulica Republike Austrije 20, Zagreb
  • Preporučenom poštom na adresu Ministarstva
  • U Informacijskom centru »Obnova«, Ulica kneza Mislava 2, Zagreb
  • Pomoću internetske aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani (https://eobnova.gov.hr)
  • U izmještenim uredima Ministarstva u Sisku, Petrinji, Glini, Hrvatskoj Kostajnici i Lekeniku
  • Uz pomoć mobilnih timova.

Do 30. travnja 2021. godine, prema Zakonu o obnovi i Programu mjera obnove podnesena su ukupno 10.066 zahtjeva.
 

Ministarstvo je dosad izdalo 210 odluka za obnovu. 


Financira se najamnina za zamjenski stan

Svima koji su u hitnim uvjetima zbrinuti u studentskim domovima, kod rodbine ili kod prijatelja ponuđeno je dugoročnije rješenje i bolji uvjeti stanovanja, što je obuhvatilo 747 građana. Nakon potresa u Petrinji, koji je uzrokovao nova oštećenja i na širem zagrebačkom području, sufinanciranje zamjesnkog smještaja produljeno je do 1. ožujka 2022. svima koji se i dalje ne mogu vratiti u svoje domove, za što je dosad isplaćeno 8,5 milijuna kuna.

Ministarstvo je 12. ožujka 2021. godine, objavilo novi Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu a sve infomacije o ovom pozivu kao i obrasci za prijavu dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: https://bit.ly/3aoZ43s. Rok za prijavu je 11. svibnja 2021. godine a dosad su zaprimljena 102 zahtjeva te je donijeto 61 rješenje, od čega 53 kojima se odobrava financiranje najamnine dok ih je 8 odbijeno.

Sve dodatne informacije o prijavi na javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili email: financiranje.najamnine@mpgi.hr

Građani se u slučaju bilo kakvih pitanja i nedoumica mogu obratiti u Informativni centar  „Obnova“ na lokaciji Ulica kneza Mislava 2 u Zagrebu gdje mogu dobiti sve važne informacije, ali i savjete za postupak obnove. Dodatne informacije o obnovi zgrada oštećenih potresom te podnošenju zahtjeva za obnovu i dodjelu novčane pomoći, osim u Informativnom centru "Obnova", mogu se dobiti svakim radnim danom od 9 do 14 sati u Sektoru za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na telefon 01/3782 117 ili putem e-pošte: potres@mpgi.hr Pisane vijesti