Za radove hitne sanacije dosad odobreno preko 49,6 mln kuna, po Zakonu o obnovi zaprimljeno 7.714 zahtjeva

Slika /slike/Opcenito/potres-Sisak-Petrinja/IMG-dimnjaci.jpg

Ministarstvo je za radove hitne sanacije zgrada oštećenih potresom dosad odobrilo 49.658.385,31 kuna. Riječ je o novčanoj pomoći od 12.000 kuna po svakoj samostalnoj jedinici u zgradi. Po Zakonu o obnovi zaprimljena su ukupno 7.714 zahtjeva. Doneseno je 88 odluka o obnovi.

Izvor fotografije: HGSS

Temeljem Javnog poziva za dodjelu novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz lipnja 2020. godine, kojeg je raspisalo tadašnje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, zaprimljeno je 2.211 zahtjeva građana za dodjelu novčane pomoći. Riješeno je 1.521 zahtjeva.

Riječ je o novčanoj pomoći od 12.000 kuna po svakoj samostalnoj jedinici u oštećenoj zgradi za izvedene radove privremene zaštite zgrade odnosno sanacije dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade. Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku kojom se novčana pomoć za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka, stubišta i dizala sa dosadašnjih 12.000 kuna povećava na 16.000 kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade, odnosno na 25.000 kuna po obiteljskoj kući ukoliko nema više posebnih dijelova.

Vlada je za radove hitne sanacije osigurala 100 milijuna kuna. Dodatnih 41 milijun kuna osigurano je na poziciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za kupnju i ugradnju kondenzacijskih bojlera a tu je pomoć iskoristilo oko 5.000 korisnika.

Kako bi se građanima olakšali administrativni koraci prilikom predaje zahtjeva uspostavljena je aplikacija e‑Obnova (4. ožujka 2021.). Do sada su putem ove aplikacije zaprimljena 362 zahtjeva.  

Procedure su krajnje pojednostavljene tako da su građani oslobođeni prikupljanja dokumentacije kojom raspolažu tijela javne uprave.

Kako bi se građanima pružila sva potrebna pomoć,  uspostavljen je Informativni centar  „Obnova“ gdje mogu dobiti sve važne informacije, ali i savjete za postupak obnove.

Izrađeni su posebni Vodiči za obnovu građevina, Program mjera obnove zgrada te informativni letci.

Kako do obnove i povrata novčanih sredstava?

Osobe koje su 22. ožujka 2020. te 28. i 29. prosinca 2020. bile vlasnici i suvlasnici zgrada koje su oštećene u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, uz određene uvjete, mogu ostvariti sljedeća prava:
 
 • obnova postojeće potresom oštećene zgrade (višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, obiteljske kuće)
 • uklanjanje zgrade (višestambene, stambeno-poslovne, poslovne) i postojeće obiteljske kuće koja je izgubila mehaničku otpornost i/ili stabilnost u toj mjeri da je urušena ili njezina obnova nije moguća
 • gradnju zamjenskih obiteljskih kuća umjesto potresom uništenih postojećih obiteljskih kuća
 • novčanu pomoć:
  • za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade i obiteljske kuće (nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija te uklanjanje i pridržanje opasnih dijelova zgrade koji su mogli odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak stubišta, popravak dizala)
  • za konstrukcijsku obnovu potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, obiteljske kuće 
  • umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće

Obrasci zahtjeva mogu se preuzeti na sljedećim linkovima:
 

Gdje i kako se mogu predati zahtjevi?
 
 • Osobno u pisarnici Ministarstva – Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb
 • preporučenom poštom na adresu Ministarstva
 • u Informacijskom centru „Obnova“ – Ulica kneza Mislava 2, 10 000 Zagreb
 • putem internetske aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani https://eobnova.gov.hr/
 • u izmještenim uredima: Sisak: Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1;  Petrinja: Trg Matice hrvatske 18; Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2; Hrvatska Kostajnica: Ulica Vladimira Nazora 17; Lekenik: Zagrebačka ulica 77
 • putem mobilnih timova
 
Do 1. travnja 2021. godine, prema Zakonu o obnovi i Programu mjera obnove podnesena su ukupno 7.714 zahtjeva
 

Ministarstvo je dosad izdalo 88 odluka o obnovi. 


Financira se najamnina za zamjenski stan

Ministarstvo je u petak, 12. ožujka 2021. godine, objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Javni poziv kao i obrasci za prijavu dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: http://mgipu.gov.hr/default.aspx?id=11626

Dosad je zaprimljen 31 zahtjev za financiranje najamnine za zamjenski stan.

Dodatne informacije o obnovi zgrada oštećenih potresom te podnošenju zahtjeva mogu se dobiti i svakim radnim danom od 9 do 14 sati u Sektoru za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na telefon 01/3782 117 ili putem e-pošte: potres@mpgi.hr Pisane vijesti | Informacija | Potres