Uz Tomu Medveda, u Stožeru CZ i dodatni članovi

(Hina) - Potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu u ponedjeljak je na zatvorenom dijelu 35. sjednice Vlade dana ovlast za rukovođenje radom dijela Stožera civilne zaštite RH vezanom uz otklanjanje posljedica potresa, a u Stožer su imenovani i dodatni članovi.

"Potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu dana je ovlast za rukovođenje radom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije", priopćili su iz Vlade RH.

Njegovim zamjenicima imenovani su potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Ujedno, imenovani su i dodatni članovi Stožera civilne zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije: Zvonimir Frka-Petešić, Goran Jutriša, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Zdravko Jakop, Ivo Milatić, Zdravko Zrinušić, Tugomir Majdak, Silvio Bašić, Zdenko Lucić, Juro Martinović, Tomislav Paljak, Ivica Poljičak, Tonči Glavina, Spomenka Đurić, Margareta Mađerić, Tomislav Mihotić, Nikola Mažar i Željka Josić.


Cilj osnivanja Stožera je strukturiranje svih aktivnosti

Premijer je zahvalio s ima koju su pružili i pružaju pomoć, ali i naglasio da je zadaća Stožera sada strukturirati sve te aktivnosti.

"Drago mi je i izrazito cijenim doprinos svakog sugrađanina - to je prava solidarnost hrvatskog naroda u trenutku kad je netko drugi ugrožen, a cilj aktivnosti Stožera je da se sve to sada strukturira", rekao je.

Nismo mi u utakmici - tko je brži, vlada, grad, županija ii nevladine udruge - mi smo svi tu u istom poslu, a zadaća je Stožera da sve to strukturira, kanalizira, organizira, hijerarhizira i da pomoć dođe svakome onako kako treba, dodao je.

"Nemojmo očekivati da će nakon potresa o 6,2 po Richteru cijela situacija u Županiji izgledati kao da ste došli u apoteku. To nije realno. Ovo je velika nepogoda i mislim da će svi dati maksimalan napor da olakšamo život sugrađanima", rekao je.


U državnu rizinicu uplaćeno gotovo 59 milijuna kuna

Premijer je izvijestio da je za pomoć potresom stradalom području u državnu rizinicu uplaćenu do sada donacija od gotovo 59 milijuna kuna, što pokazuje, rekao je, veliki odaziv. "To je poruka solidarnosti, zahvaljujem svima", rekao je.

Sav taj novac bit će kanliziran prema područjima razorenima u potresu, a distribucija će biti u skladu s potrebama, i u dogovoru sa županom, gradonačelnicima te Stožerom.

Naveo je i podatak da je Hrvatskom Crvenom križu za pomoć uplaćeno više od 35 milijuna kuna donacija.Stranica | Informacija | Potres