Uklanjaju se teško oštećeni objekti na Banovini

Slika /slike/Opcenito/potres-Sisak-Petrinja/Uklanjanje-banovina.jpeg

Do 1. svibnja ukupno je uklonjeno 60 objekata koji su prijetili sigurnosti. U tijeku je uklanjanje 15 objekata.

30. travnja 2021.
 
  • na području Sisačko-moslavačke županije ukupno uklonjeno 60 objekata (Petrinja 39, Glina 12, Sisak 5, Majur 2, Donji Kukuruzari 1, Lekenik 1)
  • započelo uklanjanje objekta na 3 lokaciji u Petrinji (Gajeva 1a, Gajeva 3, Matije Gupca 1), ukupno je u tijeku uklanjanje objekata na 15 lokacija (Petrinja 5, Glina 4, Sisak 3, Majur 2, Lekenik 1) 
  • Stožer CZ RH donio je 43 odluke o uklanjanju zgrada, ostale odluke donesene su na razini jedinica lokalne samouprave
  • Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine tijekom jučerašnjeg dana pokrenulo je 2 postupka nabave za uslugu izrade elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije; ukupno pokrenuta 55 postupka nabave

29. travnja 2021.
 
  • na području Sisačko-moslavačke županije ukupno uklonjeno 57 objekata (Petrinja 39, Glina 9, Sisak 5, Majur 2, Donji Kukuruzari 1, Lekenik 1)
  • započelo uklanjanje objekta na 1 lokaciji Glini (Petrinjska ulica 9), ukupno je u tijeku uklanjanje objekata na 12 lokacija (Petrinja 2, Glina 4, Sisak 3, Majur 2, Lekenik 1) 
  • stožer CZ RH donio je 43 odluke o uklanjanju zgrada, ostale odluke donesene su na razini lokalnih jedinica samouprave
  • Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine tijekom jučerašnjeg dana pokrenulo je 4 postupka nabave za uslugu izrade elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije; ukupno su pokrenuta 53 postupka nabave.  
 
Do 28. travnja 2021. u Petrinji je uklonjeno 35 objekata stradalih u potresu,uglavnom u državnom vlašništvu ili mješovitog vlasništva. U Glini je uklonjeno 9 objekata a u Sisku 7. Tijekom tjedna, kako su pristizali elaborati o uklanjanju tako se pristupilo i rušenju objekata.

Posebno je važno istaknuti da su stanari iz Gajeve ulice s broja 1, 3 i 3A u Petrinji dali privolu odnosno suglasnost za uklanjanje tih objekata. Zgrada na broju 3A je gotovo uklonjena, a do kraja tjedna pristupit će se i uklanjanju preostale dvije. Čim se uklone sve tri zgrade promet vozila bit će vraćen u Gajevu ulicu. 

Danas je u Petrinji započelo i uklanjanje zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana 4. U petak će započeti uklanjanje zgrade u ulici Matije Gupca 1 odnosno zgrade OTP banke.

Istovremeno naručen je veliki broj elaborata za uklanjanje i kako budu pristizali tako će se pristupati uklanjanju.
27. travnja 2021.

Na području Siska u tijeku je uklanjanje obiteljske kuće na adresi Greda 251. Proteklih su dana uklonjene četiri u razornom potresu stradale obiteljske nekretnine. Uklonjene su kuće u Ulici Josipa Jurja Strossmayera 80, Ulici Nikole Šipuša 1, Ulici Marka Marulića 7 i Ulici Ive Rukavine Siđe 26. Prethodno su vlasnici potpisali izjavu da su suglasni da se urušeni stambeni objekti temeljito uklone.    

I u širem središtu Gline u tijeku su radovi na uklanjanju građevina kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju ugrozu za okoliš. U glinskoj Frankopanskoj ulici 10 uklanja se zgrada poslovne namjene.  U Petrinjskoj ulici 17 u srijedu ujutro počinje uklanjanje obiteljske kuće koje više ne služe svrsi.

U tijeku su pripreme za uklanjanje obiteljske kuće u Hrvatskoj ulici 3.     
24. travnja 2021.

Zgrada u Gajevoj ulici 3A u Petrinji teško je oštećena u prosinačkom potresu, a naknadna podrhtavanja tla koja su uslijedila dodatno su remetila statiku građevine. Donesena je stoga odluka o temeljitom uklanjanju objekta koje je započelo u jutarnjim satima u subotu, 24. travnja 2021. godine.

Prethodno je dovršeno  uklanjanje u potresu stradale stambeno-poslovne zgrade u samom središtu Petrinje, na Trgu Franje Tuđmana 1. S te se lokacije upravo odvozi  uklanjanjem nastali građevinski materijal.   

U neposrednoj blizini, na petrinjskom Trgu Franje Tuđmana 4 u tijeku je uklanjanje još jedne u potresu stradale nekretnine koja je imala stambeno-poslovnu namjenu.   

Minulih je dana trajalo uklanjanje oštećenih nekretnina u Ulici Artura Turkulina, na kućnim brojevima 7 i 9. Posrijedi su zgrade s obilježjima historicizma, u samoj kulturno-povijesnoj jezgri grada. Njihovu uklanjanju se stoga pristupilo s posebnom pozornošću i uz nadzor konzervatorskih službi. U tijeku je raščišćavanje terena i odvoženje uklanjanjem nastalog građevinskog materijala.  

U samoj blizini gradskoga parka, u Mihanovićevoj ulici 1A i na Trgu Franje Tuđmana 17, ranije su uklonjene nekretnine koje su predstavljale opasnost za okoliš.

Prethodnih je tjedana uklonjeno više od 20 urušenih nekretnina u Petrinji poput stambeno-poslovnih zgrada u Ulici Vladmira Nazora 14, 15 i 16, odnosno zgrade bivše Elektre u Gajevoj ulici 40/1. Na temelju odluka Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa u međuvremenu su uklonjene i poslovna zgrada na Trgu hrvatskih branitelja 2, te građevina u Ulici Petra Preradovića 2 i obiteljska kuća u Gajevoj 49.   

Ranije je uklonjeno i 16 objekata u sklopu kompeksa starog Gavrilovića, na adresi Filipovićeva bb. Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 50 građevina koje su stradale uslijed prosinačkog potresa i naknadnih podrhtavanja tla.

Izvor: potresinfo.gov.hr 

Pisane vijesti | Informacija | Potres