U Zagrebu se održava 3. savjetovanje konzervatora

  • Slika /slike/Ministar/2019_06_11_ministar.Mimara2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U muzeju Mimara u Zagrebu održava se 3. savjetovanje konzervatora Ministarstva kulture u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja na temu "Energetska obnova, prostorni razvoj i očuvanje karaktera kulturno-povijesnih cjelina". Okupljenima su se u uvodnom dijelu obratili ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar. 

Savjetovanje je okupilo brojne stručnjake i ostale uvažene goste.

Ministar Štromar u svom je govoru istaknuo kakko je Ministarstvo prošle godine povuklo 60 posto više sredstava za energetsku obnovu nego što je bilo planirano. "Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja preko 1 400 bolnica, škola, dječjih vrtića i dvorana diljem Hrvatske, povećana je energetska učinkovitost gotovo 17 000 kućanstava, obnovljene su brojne odgojno-obrazovne ustanove za gotovo 70 000 djece. Na tome ne mislimo stati već nam je cilj maksimalna iskoristivost sredstava iz europskih fondova.", dodao je ministar Štromar.

"Zgrade unutar kulturno-povijesne cjeline, a posebno Pojedinačno zaštićene zgrade su kategorija koja zahtijeva i poseban tretman kod energetske obnove. U radu na pripremi ovog Programa naša dva Ministarstva vrlo uspješno surađuju pa se i ovim putem zahvaljujem na dosadašnjoj i budućoj uspješnoj suradnji! Stoga mi je izuzetno drago što ste danas pozvali i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te vam nudim našu podršku i pomoć. Radujem se našoj aktivnoj razmjeni znanja i još boljoj suradnji i komunikaciji", na kraju je zakljućio ministar Štromar.

Podsjećamo da je Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD)  uvela pojam zgrade gotovo nulte energije, te traži da od 1. siječnja 2021. godine sve nove zgrade budu građene kao zgrade gotovo nulte energije. Da bismo dostigli cilj do 2050. godine, godišnje bi se trebalo obnoviti 3% ukupne površine zgrada. Hrvatska je na dobrom putu zahvaljujući Programima energetskih obnova koje smo do sada proveli, ali tek smo na početku. Programima je bio cilj obnoviti zgrade koje su bile veliki potrošači, a mogle su kroz obnovu uštedjeti više od 50% energije. Kroz ove programe obnovile su se i neke zgrade unutar kulturno-povijesne cjeline, koje su zadovoljile sve tražene uvjete natječaja, ali to je tek početak.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na savjetovanju aktivno sudjeluju i pomoćnica ministra graditeljstva doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod, načelnice sektora Irena Križ Šelendić i Gordana Kovačević te voditeljca službe Nevena Štrbić. 
 


 


Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost