Subvencioniranje stambenih kredita za mlade obitelji do 2023. godine

Slika /Stanovanje/subvencioniranje/subvencion.krediti.jpg

(Hina) - Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita prema kojima će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita.

Takvo je rješenje predloženo nakon što su na terenu utvrđene zlouporabe, jer nigdje nije bilo propisano koliko dugo vlasnici nekretnina koje je država subvencionirala moraju u njima biti prijavljeni.

Novost je i da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili, te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Utvrđuje se novi rok do 31. prosinca 2023. u kojem Agencija za promet nekretninama (APN) objavljuje javne pozive za subvencije.

Za nove subvencije u 2021. u državnom je proračunu osigurano 50 milijuna kuna, u 2022. i 2023. dodatnih 50 milijuna svake godine.

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno resorno Ministarstvo te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), pomažu pri otplati dijela stambenog kredita prilikom kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Zakon o subvencioniranju stambenih kredita donesen je u svrhu poticanja demografske obnove društva, urbane regeneracije naselja te smanjenja iseljavanja mladih obitelji. Njime se propisuje davanje pomoći građanima prilikom rješavanja stambenog pitanja kupnjom stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, putem subvencioniranja stambenog kredita.
 

Obrađeni svi zahtjevi zaprimljeni po posljednjem pozivu, za subvenciju odobreno njih 4.235

Ističući važnost ove mjere, ministar Horvat naglasio je kako je po posljednjem pozivu zaprimljen rekordan broj zahtjeva, što je još jedan pokazatelj da su građani prepoznali ovu mjeru kao kvalitetnu.

„O uspješnosti provedbe ove mjere najbolje govori podatak da je u protekle četiri godine odobreno preko 17.000 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 2.000 djece. Sve je to dobar pokazatelj Ministarstvu i Vladi da idemo u dobrom smjeru, te da nastavimo s provedbom subvencioniranja i u narednim godinama“, rekao je ministar Horvat.

Program se uspješno provodi od 2017. godine i to jednom godišnje, dok su iznimno ove godine objavljena dva poziva – jedan u travnju, kada je zaprimljen ukupno 3.681 zahtjev, dok su prijave na posljednji poziv bile moguće od 28. rujna do 19. listopada 2020. godine. U tom razdoblju zaprimljen je ukupno 4.561 zahtjev, od čega je do sada odobreno njih 4.235, dok se dio zahtjeva još uvijek nalazi na dopuni.

Kako bi se mjera stambenog zbrinjavanja nastavila i dalje bilo je potrebno izmijeniti postojeći zakonodavni okvir, s obzirom da je važećim Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita bilo propisano da se pozivi APN-a raspisuju samo do kraja ove godine.
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Subvencioniranje stambenih kredita