Središnja Konferencija o zelenoj gradnji i održivom razvoju održana u digitalnom obliku

Slika /slike/Opcenito/HSZG-2020-konferencija.png

Hrvatski savjet za zelenu gradnju okupio je više od 500 sudionika i 50 predavača kroz 8 panela u okviru Središnje konferencije o zelenoj gradnji i održivom razvoju koja se održala treću godinu zaredom. Jedan od pokrovitelja konferencije bilo je i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Konferencija se održala u digitalnom obliku te je trajala 4 dana 17./19./24./26. studeni 2020. godine.

Konferencija predstavlja središnje godišnje okupljanje profesionalaca koji se bave zelenom ekonomijom te održivom gradnjom i mobilnosti.

Glavni govornik bio je poznati arhitekt i stručnjak,  Mitchell Joachim iz New York-a, arhitekt koji se bavi temama održivosti u području energetike, prometa, zgradarstva, infrastrukture, upravljanja vodom i otpadom. Dobitnik je velikog broja nagrada i autor mnogih znanstvenih članaka. Obrazovao se na Sveučilištu Harvard, na Columbia Sveučilištu te MIT-u te je suosnivač tvrtke Terreform ONE; Profesor, Gallatin School, New York University.

Na konferenciji je održao predavanje na temu: „Design with Life: Biotech Architecture and Resilient Cities“.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te je Konferenciju otvorio Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske te posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu. Podršku konferenciji su dala brojna ministarstva, agencije, komore i druge institucije.

Glavni sponzor treću godinu zaredom je tvrtka Holcim.

Sudionici su dobili najnovije informacije o trendovima iz područja zelene i održive gradnje iz svijeta i Hrvatske od strane brojnih domaćih i stranih stručnjaka.

Održano je 8 zanimljivih panela:
 
  • 17.11. Zelena i održiva gradnja & Kako regulativa u graditeljstvu pomaže ostvarenju zelenog plana?/ 13. Hrvatski forum o održivoj gradnji
  • 19.11. nZEB i energetska učinkovitost & Sustainability in Public Procurement for the Construction Sector
  • 24.11. Kružno gospodarstvo & BIM i nove tehnologije u graditeljstvu
  • 26.11. E-mobilnost & Financiranje održivih projekata

Panelistice na ovoj konferenciji bile su i gđa Ines Androić Brajčić, načelnica Sektora za programe Europske unije, međunarodne i EU poslove MPGI te gđa Irena Križ Šelendić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu MPGI. 

Načelnica Androić Brajčić okupljenima je održala prezentaciju o Programu razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama 2021. -2030. dok je načelnica Križ Šelendić održala prezentaciju o Nacrtu Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050. godine.


Više pogledajte na www.gbccroatia.org

Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Energetska učinkovitost