Predstavnici Ministarstva na Svjetskom urbanom forumu

  • Slika /slike/Ministar/2020_02_14-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika

Abu Dhabi je od 8. do 13. veljače 2020. bio domaćin desetog po redu Svjetskog urbanog foruma (World Urban Forum – WUF10) koji je održan u organizaciji UN-HABITAT-a, a ovo je ujedno bio i prvi Svjetski urbani forum u nekoj od zemalja Bliskog Istoka. Svjetski urbani forum je platforma za međunarodno okupljanje i razmjenu iskustava i pogleda na održivu urbanizaciju te moguće posljedice na urbani razvoj općenito. 

Tema ovogodišnjeg World Urban Foruma bila  je "Cities of Opportunities: Connecting Culture and Innovation" a skup je okupio oko 13 000 sudionika - stručnjaka za urbano planiranje iz cijelog svijeta, 450 predavača i predstavnike 168 zemalja svijeta. Sastavni dio foruma činilo je i preko 500 pratećih događaja. Među sudionicima bili su predstavnici dužnosničke razine: predsjednici država, ministri nadležni za prostorno planiranje i urbani razvoj, državni tajnici; predstavnici nevladinih udruga, stručnjaci za urbano planiranje i digitalni razvoj prostora (urbani planeri, razvojni programeri i dr.). Forum je organizirao UN HABITAT, Agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi temom stanovanja i planiranja razvoja gradova i služi kao platforma za međunarodno okupljanje i razmjenu iskustava i pogleda na održivu urbanizaciju te moguće posljedice na urbani razvoj općenito. 

Na forumu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja: ministar Predrag Štromar, državna tajnica Dunja Magaš, državni tajnik Danijel Meštrić, načelnica sektora Ines Androić Brajčić te savjetnik ministra Alen Grabar.

WUF10 se bavio temom urbanizacije i njezinim utjecajem na zajednice, gradove, gospodarstva, klimatske promjene, te izazovima s kojima se susreću kreatori nacionalnih i regionalnih politika. Opća skupština UN-a prepoznaje WUF kao glavno područje dijaloga između kreatora politika, nevladinih organizacija, stručnjaka, planera i ostalih djelatnika koji se u svakodnevnoj praksi bave održivim urbanim razvojem. 

Budući da su ključne teme 10. WUF-a bile „Innovation and culture“, ponosni smo što je Republika Hrvatska putem predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobila priliku na WUF-u pokazati i prezentirati Informacijski sustav prostornoga uređenja ISPU Republike Hrvatske s pripadajućim modulima, kao inovativni prostorno planerski alat. Riječ je o sustavu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kontinuirano razvija i nadograđuje od 2013. godine a trenutno je u funkcionalnoj fazi čak 12 modula sustava:  GEO portal, ePlanovi, EKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC  a istovremeno se razvijaju i novi moduli: eInvesticije, eEnergetski certifikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i  eRežimi.

ISPU je na jednom od pratećih događanja, predstavio savjetnik ministra Alen Grabar a na panelu su sudjelovali svi članovi delegacije RH kroz pitanja i otvorenu diskusiju.  Državni tajnik Danijel Meštrić, kao kreator digitalnog sustava za izdavanje dozvola za gradnju eDozvole, bio je zadužen za odgovore na pitanja vezana uz taj sustav dok je državna tajnica Dunja Magaš bila zadužena za modul ePlanovi i odgovore na pitanja koji su se odnosili na prostorno planiranje. Ministar Štromar je uz spomenuti panel sudjelovao i na Glavnoj skupštini koja je okupila dužnosnike visoke razine. Načelnica sektora gđa Ines Androić Brajčić sudjelovala je na panelima koji su se bavili temama kružnog gospodarenja prostorom i zelenom infrastrukturom grada budući da su to jedne od ključnih tema koje će i ovo Ministarstvo razvijati u narednom razdoblju. 
 

Prisustvovanje forumu bila je jedinstvena prilika za sve sudionike pa tako i predstavnike RH za niz neformalnih sastanaka, razgovora i diskusija a pritom i prilika za razmjenu znanja i iskustva sa stručnjacima iz drugih zemalja. Ponosni smo što je RH putem predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja bila sudionica događanja koje na globalnom nivou razmatra i problematizira temu planiranja razvoja gradova i njihovog održivog razvoja te smo tom prigodom mogli predstaviti naša iskustva i viđenje razvoja sustava kroz informatizaciju i digitalizaciju sustava prostornog planiranja, vrijednog alata koji razvija RH.  
 

Svjetski urbani forum održava se svake dvije godine, počevši od 2002. godine, a njegov je cilj podizanje svijesti o održivoj urbanizaciji među dionicima i konstitutivnim skupinama, uključujući širu javnost, poboljšanje kolektivnog znanja o održivom urbanom razvoju kroz otvorenu i uključivu raspravu, razmjenu najboljih praksi i politika te razmjenu lekcija, promicanje suradnje između različitih dionika te skupina uključenih u unaprjeđenje i provedbu održive urbanizacije.

Sljedeće izdanje Svjetskog urbanog foruma 2022. godine održati će se u Poljskoj (Katowice). 

Više informacija dostupno je na: https://wuf.unhabitat.org/  


Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja