Predstavljena monografija Europan Hrvatska 1992.-2017.

  • Slika /slike/Opcenito/mon.europan.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, u utorak 4. lipnja 2019. godine održano je predstavljanje monografije "Europan Hrvatska 1992.-2017., Četvrt stoljeća kontinuiranog djelovanja" autorice projekta Helene Knifić Schaps. Svečanosti su uz ostale uvažene goste nazočili i pomoćnik ministra Zdravko Vukić te predstavnici Ministarstva.

Zdravko Vukić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, uvodnim obraćanjem je naglasio važnost ove monografije koja doprinosi poznavanju jednog važnog segmenta kako povijesti tako i arhitektonsko-urbanističke prakse koja može i treba biti uzor.

„Bogata graditeljska baština dokaz su naše opstojnosti i prisutnosti na ovim prostorima. Tu su našu graditeljsku baštinu kroz povijest osmišljavali daroviti pojedinci u zajednici,  koja je znala stvoriti vlastiti graditeljski izraz, često uvažavajući i primjenjujući dobra iskustva graditeljske prakse i stilove drugih naroda s kojima smo dolazili u doticaj. “ – istaknuo je pomoćnik ministra Vukić. 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja odavno je prepoznalo rad Europana i odlučilo biti partner u jačanju uvažavanja arhitekture i bogatstva povezanih s njom. Važnost Europana je u naglašavanju fundamentalne vrijednosti arhitektonske i urbanističke struke, a time izravno i čuvanje europske i hrvatske tradicije. Istovremeno omogućava mladim hrvatskim arhitektima ravnopravno natjecanje s kolegama iz čitave Europe, odnosno, vrednovanje i  pozicioniranje vlastitoga rada, ali i hrvatske arhitekture. 

U tom smislu, Ministarstvo već godinama podupire rad Europana, a konkretno ove godine raspisalo je međunarodni natječaj EUROPAN 15 na temu „Produktivni grad“  za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokaciju naselja Ždrijac u Ninu. 

„Cilj koji dijelimo je obogatiti prostor naše zemlje s kvalitetnim arhitektonskim ostvarenjima, te smanjiti devastaciju prostora, kako bismo prirodne ljepote koje naša zemlja ima ostavili i budućim naraštajima“ – zaključio je Vukić. 

Predstavljanju monografije prethodilo je otvorenje izložbe radova autora nagrađenih na hrvatskim lokacijama, kao i radova hrvatskih arhitekata nagrađenih na europskim lokacijama.


Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje