Poziv za medije

Slika /EUFondovi/fotografije/Zelena_buducnost_grada-MGIPU.jpg

Ministarstvo organizira konferenciju „Zelena budućnost grada“ koja će se održati u: ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine, u Hotelu International u Zagrebu, s početkom u 9:00 sati. Pozivamo predstavnike medija da poprate ovaj događaj.

Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, a uz njega će se na konferenciji sudionicima obratiti i državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Spomenka Đurić te pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Igor Čižmek.

Cilj konferencije je razmjena potreba i iskustva gradova i općina u planiranju i financiranju projekata zelene infrastrukture u urbanim područjima te kružnom gospodarenju prostorom i zgradama. 

Na konferenciji će se predstaviti nacrti dva Programa koje izrađuje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji sa Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i to: Program razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje 2021. do 2030. i Program razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama za razdoblje 2021. do 2030. Predmetni programi služiti će i kao podloga za programiranje proračuna i sredstava iz fondova EU te ostalih izvora financiranja 2021.-2027. godine. Naime, Ministarstvo trenutačno sudjeluje u izradi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te u okviru razvojnog smjera „Zelena Hrvatska“ predlaže razvoj i financiranje predmetnih tema.

U prvom dijelu konferencije bit će predstavljen strateški okvir, uspješni primjeri iz prakse te razvoj sustava i metodologije za praćenje u primjeni zelene infrastrukture u urbanim područjima kao i načela kružnog gospodarenja prostorom i zgradama. U drugom dijelu konferencije biti će organizirani dijalozi akademske zajednice, javnog i privatnog sektora, kako bi svi zajedno raspravili o novim idejama i projektima razvoja i primjene kružnog gospodarstva i zelene infrastrukture u urbanim područjima te eventualnim zaprekama za provođenje istih kao i o smjeru u kojem se Zelena Hrvatska želi razvijati do 2030. godine.

Detaljni program i više informacija o konferenciji možete pronaći na ovoj poveznici.

Radujemo se Vašem dolasku.


Pisane vijesti | Informacija