Potpisan Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu - v.d. ravnatelj Damir Vanđelić

  • Slika /slike/Ministar/2020_10_29-image-1M.jpg
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na potpisivanju Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda.

Nakon potpisivanja zahvalio je svima koji su sudjelovali, gradonačelniku, županima, ministrima te čestitao Damiru Vanđeliću na imenovanju ravnateljem Fonda za obnovu
 
Istaknuo je da je ovime označen i formalni početak obnove grada Zagreba nakon razornoga potresa 22. ožujka.
 
"Vlada je danas donijela i prvi program mjera. Mjere su rađene stručno, uključile su veliki broj aktera i osobno sam sudjelovao na nekoliko sastanaka s različitim profesijama koje su stručne i primjereno su davale brojne sugestije i na sam zakon i naročito na ovaj program mjera, stoga im želim ovom prigodom zahvaliti", kazao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da želimo pomoći našim građanima koji su unesrećeni od posljedica potresa, kojima se život promijenio 22. ožujka, dodavši da "želimo također brinuti o gradu Zagrebu sa svim njegovim kulturno-povijesnim značajkama, osobito jezgri grada Zagreba te čuvati i njegovu povijesnu cijelost i njegove urbanističke karakteristike."

Osnivanje Fonda za obnovu, glavnog provedbenog tijela u procesu obnove, definirano je Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji je donesen 11. rujna 2020. godine.

Uloga Fonda za obnovu biti će obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove.

Osnivači Fonda za obnovu su Republika Hrvatska s osnivačkim udjelom od 70%, Grad Zagreb s osnivačkim udjelom od 20%, Krapinsko-zagorska županija s osnivačkim udjelom od 5% i Zagrebačka županija s osnivačkim udjelom od 5%, a sjedište mu je u Zagrebu.

Na čelu Fonda za obnovu biti će ravnatelj i Upravno vijeće koje će imati devet članova, od kojih će pet biti predstavnici Države, dva Grada Zagreba te po jedan iz svake županije. 

Država će svoje ljude u Upravnom vijeću, od kojih se jedan imenuje kao njegov predsjednik, imenovati u roku od petnaest dana od dana stupanja na snagu ugovora o osnivanju Fonda za obnovu. Za mjesto ravnatelja bit će raspisan javni natječaj, nakon kojeg će se o njemu očitovati Upravno vijeće.
Sjedište Fonda biti će u Zagrebu. 

U roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Ugovora odraditi će se pripremne radnje za osnivanje Fonda (prostor, uredski namještaj i oprema i telekomunikacije).   

"U projekciji državnog proračuna osigurano je 250 milijuna kuna kojima će raspolagati Fond, već danas raspolažemo sa 200 milijuna dolara zajma Svjetske banke, dakle 1,3 milijarde kuna. Avans koji je uplaćen je dobar znak da će se kroz Fond solidarnosti od 687 milijuna eura završiti na proračunskim stavkama do kraja godine i od trenutka imamo 18 mjeseci za efikasno korištenje tih sredstava za obnovu", procijenio je ministar Horvat.


Izvor: Hina/VladaPisane vijesti | Informacija | Potres