POS ide dalje, graditi će se 120 stanova u Umagu

  • Slika /Stanovanje/2019_02_11_Umag-image.2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz već postojećih 120 obitelji koje su putem POS-a osigurale svoj dom u Umagu, danas najavljujemo gradnju još 120 novih domova za mlade umaške obitelji. Uz mjeru subvencioniranih stambenih kredita i mjeru poticane stanogradnje više od 13.000 hrvatskih obitelji ima svoj dom.

U ponedjeljak 11. veljače 2019. godine potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravi u radnom posjetu Istarskoj županiji.

U pratnji direktora APN-a Slavka Čukelja i gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea obišao je lokaciju  buduće zgrade POS-a u Umagu. Tom prigodom simbolično je potpisan Predugovor o međusobnim pravima i obvezama između Grada Umaga i APN-a  te Ugovor o prijenosu prava vlasništva između Grada Umaga i APN-a. Popisivanjem ovih dokumenata započeo je proces realizacije gradnje višestambene zgrade za 120 umaških obitelji koje će svoje stambeno pitanje riješiti uz pomoć POS-a.

Dosad je po programu POS-a na području Istarske županije izgrađeno 393 stanova od čega  su u gradu Umagu već izgrađena 122 stana, a gradilo se i u Bujama,  Balama, Buzetu starom, Fažani, Funtani, Labinu, Novigradu, Puli i Rovinju.

Ministar Štromar je na svečanosti iskazao zadovoljstvo što je dio početka realizacije projekta koji je od iznimne važnosti za lokalnu sredinu. „U mom fokusu je pomoć mladima da si osiguraju dom, a kroz naše dvije mjere, poticanu stanogradnju i subvencionirane stambene kredite, pružamo im maksimalnu pomoć da riješe stambeno pitanje. Time ostaju u Hrvatskoj, ovdje osnivaju obitelji i pridonese gospodarskom razvoju Hrvatske.“ poručio je ministar Štromar.

„Vi ste jedna od naših najjačih turističkih destinacija. A analize pokazuju da su ovdje cijene nekretnina iznimno visoke. Baš zato tu kod vas u Umagu inzistiramo na programima poticane stanogradnje.“ - dodao je ministar.

Tom je prigodom istaknuo i kako se u Ministarstvu intenzivno radi na izmjenama zakona o POS-u za koje se uskoro očekuje upućivanje na javno savjetovanje. U radnoj verziji predmetnog zakona nalazi se i odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS-a morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana. Time će se stati na kraj zlouporabama ove mjere stambenog zbrinjavanja.

„Cilj je POS stanove graditi isključivo za one koji ih zaista trebaju“ poručio je ministar.

Do sada je po programu POS-a izgrađeno preko osam tisuća stanova u koje je uloženo više od 4 milijarde kuna, a u naredne dvije godine planira se izgraditi novih tisuću stanova na lokacijama: Zadar, Split, Trogir, Solin, Bol, Cres, Krk, Kraljevica, Lovran, Poreč, Vis i Vrsar.

Zajedno sa subvencioniranim stambenim kreditima omogućeno je da više od 13 000 obitelji ima svoj krov nad glavom, ostaju u Hrvatskoj i doprinose gospodarstvu Hrvatske. Ne stajemo tu, cilj je da više od 20 000 mladih obitelji dobije svoj krov nad glavom do kraja 2020.

U sklopu radnog posjeta županiji, ministar je obišao tvornicu kamene vune Rokwool u Potpićanu. U pratnji direktora tvornice Aleksa Fonovića i voditeljice korporativnih poslova Anđelke Toto Ormuž, ministar Predrag Štormar se upoznao s procesom proizvodnje kamene vune. Pridružili su im se načelnik Općine Pićan, Ivan Franković i saborski zastupnik Tulio Demetlika.

Ministar je zadovoljan viđenim napomenuo: “U jeku energetskih obnova zgrada lijepo je vidjeti domaće proizvođače izolacijskih materijala zahvaljujući kojima će zgrade i kuće ne samo štedjeti energiju već će biti i sigurnije, prvenstveno u slučaju požara. Odlično je to što koriste hrvatski kamen kojemu u proizvodnji daju dodanu vrijednost te velik dio izvoze, a čime doprinose gospodarskom rastu.”

Nakon Potpićana, radni posjet nastavljen je u Gradu Labinu gdje je ministar Štromar u pratnji gradonačelnika Labina Valtera Glavičića obišao energetski obnovljene javne ustanove: Srednju školu Mate Blažine,  Dječji vrtić Pjerina Verbanac i Osnovnu školu Ivo Lola Ribar u Labinu. 

Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima.

Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstava iz fondova EU. Prošle godine isplaćeno je 60 posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz EU fondova ako su prethodno dobro pripremljeni projekti. U Istarskoj županiji do sad je ugovoreno projekata ukupne vrijednosti 147,7 milijuna kuna, od toga bespovratno 64,1 milijun kuna.

U Labinu se realiziraju projekti energetske obnove vrijedni 21,1 milijun kuna.


Pisane vijesti | Informacija | POS