​Otvoren call centar za prijavu zgrada oštećenih potresom 0800 2021

  • Slika /slike/Opcenito/call-centar-ministar.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu od danas je otvoren besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina. Pozivamo ovim putem i volontere stručnjake za građevinske konstrukcije koji su voljni pomoći u obavljanju procjene uporabljivosti da nam se jave.

Obrasci prijava dostupni su putem sljedećih linkova: 
 
 
Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi.

U koordinaciji s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo ovih dana na terenu se nalazi više od 700 statičara koji predano rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Rezultati procjena oštećenja građevina nakon potresa dostupni su u realnom vremenu na sljedećoj poveznici: https://www.hcpi.hr/ 

Volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima osigurana je isplata naknade putnih troškova i dnevnica, sukladno zaključku Vlade. 

Dakle, glavna zadaća call centra 0800 2021 je da prikuplja prijave za procjenu upotrebljivosti građevina koje su stradale u potresu kao i da zaprima prijave volontera specijalista koji su spremni raditi procjene uporabljivosti građevina za sva područja pod potresom. Obnovu oštećenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije tek treba pravno definirati stoga valja razlikovati ovaj pozivni centar u odnosnu na drugi paralelni proces koji se odvija vezano uz obnovu zgrada stradalih u potresu u ožujku 2020. godine na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.
 
Podnošenje obrazaca za obnovu zgrada oštećenih potresom kao i dodjela novčane pomoći  za obnovu obavlja se temeljem odredbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Obrasci zahtjeva dostupni su na web stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te se isti uz pripadajuću dokumentaciju predaju Ministarstvu. Nakon donošenja odluke o obnovi, ista se prosljeđuje u Fond za obnovu kao operativno tijelo za provedbu. Dakle, za tumačenje odredbi Zakona o obnovi Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i Prvog programa mjera kao i za informacije oko dokumentacije potrebne za prijavu šteta, ali samo za Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju i Zagrebačku županiju građani se trebaju obratiti Ministarstvu koje je također otvorilo broj 01/3782 117 na koji se mogu javiti svaki radni dan u vremenu od 9 do 14 sati. 

U ovim teškim trenutcima za stanovnike koji su pogođeni razornim potresom, Hrvatska je još jednom pokazala zajedništvo i humanost. Sve stručne službe odmah po saznanju izišle su na pogođene lokacije i ovim putem zahvaljujemo svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove.

Posebno zahvaljujemo timu prof. dr.sc. Josipa Atalića sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji koordinira rad volontera inženjera, tvrtki GDi iz Zagreba koja je omogućila alat s geolokacijom građevina i prijavom zahtjeva za procjenom upotrebljivosti i prijavom volontera te tvrtki Significo iz Zagreba koja je stavila na raspolaganje pozivni centar.

---------------------------
Dodatno pojašnjavamo kako su prema klasifikaciji uporabljivosti, oštećene zgrade razvrstane u šest kategorija:

(1) N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja – Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne građevine. Uslijed takve opasnosti preporuka je da se u takvim zgradama nikako ne boravi.
(2) N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja – Građevina je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova oštećene građevine. Uslijed takve opasnosti preporuka je da se u takvim zgradama nikako ne boravi (posebice s obzirom na veliki broj ponavljanja potresa).
(3) PN1 – Privremeno neuporabljivo (u potpunosti ili djelomično) – potreban detaljan pregled. Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja. Nosivost zgrade je djelomično narušena. Ne preporučuje se boravak u zgradi, odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost. Kraći boravak u zgradi je moguć, uz savjete građevinskog stručnjaka koji se odnose na potrebne mjere i ograničenje boravka. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti.
(4) PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije (upotrebljiva nakon kratkoročnih intervencija). Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali se ne može upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. Građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima. Dok se ne provedu mjere, zgrada ili njezin dio nije uporabljiv (primjerice krovište). Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove (jedinice) građevine.
(5) U1 – Uporabljivo bez ograničenja – Zgrada se može upotrebljavati. Zgrada nema oštećenja ili ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost zgrade.
(6) U2 – Uporabljivo s preporukom – zgrada se može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnosti za dio zgrade. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade. Nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

 
 

Pisane vijesti | Informacija | Potres