Neformalni sastanak ministara nadležnih za urbana pitanja

  • Slika /slike/Opcenito/18.6.2019.Bukurest.2.jpg
  • Slika
  • Slika

U Bukureštu se 14. lipnja 2019. održao neformalni sastanak ministara nadležnih za urbana pitanja na kojem je sudjelovao pomoćnik ministra mr. sc. Danijel Žamboki, dipl.oec. Sastanak je organiziran u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije s ciljem usvajanja niza zaključaka ministara iskazanih u novom dokumentu pod nazivom Deklaracija iz Bukurešta - „Ka zajedničkom okviru za urbani razvoj u Europskoj uniji“.

Ministri su, nakon Deklaracije iz Rige (2015.) i Amsterdamskog pakta (2016.), ponovno istaknuli važnost provedbe Urbane agende za EU te dali svoju punu podršku daljnjoj suradnji u ovom procesu. Deklaracijom iz Bukurešta napravljen je prvi korak prema obnovi Povelje iz Leipziga čije se usvajanje očekuje u okviru njemačkog predsjedavanja Vijećem EU 2020.godine.

Domaćin sastanka i predsjedavajući bio je potpredsjednik Vlade, ministar regionalnog razvoja i javne uprave Rumunjske, Vasile-Daniel Suciu. Na neformalnom sastanku sudjelovala je i Europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu, te predstavnici Odbora regija, Europske investicijske banke i ostalih dionika u području urbanog razvoja. Europska povjerenica za regionalnu politiku, Corina Creţu, je istaknula da Europska komisija u svojim prijedlozima za sljedeće financijsko razdoblje predlaže Europsku urbanu inicijativu, čime se pod istim instrumentom nastoje pregrupirati sve aktivnosti koje se odnose na izgradnju kapaciteta, inovativne akcije, razvoj politike i međuvladinu suradnju.

Neformalni sastanci ministara osiguravaju odgovarajući okvir za zajedničko promišljanje i neformalnu razmjenu mišljenja o temama koje su od interesa na europskoj i međunarodnoj razini.

Na čelu delegacije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja bio je pomoćnik ministra mr. sc. Danijel Žamboki, dipl.oec., a na sastanku su sudjelovali Anka Javora i Željko Šokčević.


Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja