Ministar Štromar u Washingtonu sa predstavnicima Svjetske banke

Slika /slike/Opcenito/10.5.2019.Washington.jpg

Delegacija MGIPU predvođena potpredsjednikom Vlade, ministrom Predragom Štromarom susrela se s izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidsenom i suradnicima s kojima su vođeni razgovori o dosadašnjoj i budućoj suradnji MGIPU i Svjetske banke na temu energetske učinkovitosti u zgradarstvu, zelene infrastrukture, Doing Business ljestvice te projekta Justice for Business.

Na sastancima se hrvatskoj delegaciji pridružio i veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović.

- Razgovarali smo o modelima energetske učinkovitosti. Zajedno sa Svjetskom bankom razradit ćemo optimalne modele koji će zadovoljiti sve buduće potrebe Hrvatske. Prošle godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja povuklo je 60 posto više sredstava za energetsku obnovu nego je bilo planirano. Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja preko 1 300 bolnica, škola, dječjih vrtića i dvorana diljem Hrvatske, povećana je energetska učinkovitost gotovo 17 000 kućanstava, obnovljene su brojne odgojno-obrazovne ustanove za gotovo 70 000 djece. Diskutirani su nacionalni ciljevi vezani na Dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada do 2050. s posebnim naglaskom na financijske mehanizme u budućem razdoblju. Nama je cilj ne samo nastaviti nego napraviti i dobar plan za nadolazeće godine – rekao je Predrag Štromar.

Druga tema sastanka bila je kako povećati konkurentnost Hrvatske te podizanje na ljestvici Doing Business.

- Izvijestili smo o zakonskim izmjenama koje rezultiraju bržim i jeftinijim izdavanjem dozvola za gradnju.  Zakon o prostornom uređenju i Zakon o gradnji nedavno su doneseni u Saboru i stupili su na snagu. Ovim izmjenama zakona o gradnji i prostornom uređenju stvaramo efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Donošenjem ovih Zakona se pojednostavljuje, ubrzava i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje – rekao je Štromar. 

Nadalje, poboljšat će se učinkovitost provedbe samih zakona, a što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje i time na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu.

- Tri su ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanjima – objašnjava Štromar.

Velika novost je da projektant preuzima sve obaveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu.

Ove i sve druge promjene imaju za cilj unaprijediti sustav da što učinkovitije služi građanima.

U Washingtonu je tako održan niz sastanaka sa ekspertima iz pojedinih  područja, a sastancima su uz ministra Štromara sudjelovali  državni tajnik Danijel Meštrić, načelnice sektora Ines Androić Brajčić i Irena Križ Šelendić, te Anja Galić. 

Svjetska Banka je istaknula važnost dereguliranja profesija u svim sektorima te je pohvalila Ministarstvo graditeljstva na predloženim zakonskim  rješenjima kojima se smanjuje broj reguliranih profesija. 

Predstavnici Svjetske banke izuzetno su zadovoljni procesom  digitalizacije  te smanjenjem procedura  za ishođenje dozvola iz područja gradnje.


Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja