Ministar Štromar u posjetu Varaždinskoj županiji

Slika /slike/Opcenito/2019_11_08.ministar.jpg

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar boravio je danas u radnom posjetu općinama Sračinec i Petrijanec gdje je sudjelovao na završnim konferencijama projekata energetske obnove sufinancirane pozivima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a za čiju su realizaciju osigurana bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

U Općini Sračinec održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Općine Sračinec“ ukupne vrijednosti 1,46 milijuna kuna od čega pola milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Mjerama energetske obnove zgrade stare više od 150 godina postigli su se ciljevi projekta – smanjenje potrošnje energije, podizanje svijesti o korištenju energije te bolji uvjeti boravka u zgradi. Ušteda energije na grijanju i hlađenju bit će 56 posto, a smanjenje emisije CO2 66 posto. Zgrada iz energetskog razreda E prelazi u energetski razred C.

Nakon obilaska Općine Sračinec, ministar Štromar posjetio je Općinu Petrijanec gdje je sudjelovao na završnoj konferenciji projekata energetske obnove Sportskog centra Nova Ves te zgrade Društvenog doma. Provedbom projekta energetske obnove zgrade Sportskog centra u Novoj Vesi Petrijanečkoj ostvarit će se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije od 78,08 posto, godišnja potrebna toplinska energija za grijanje smanjit će se za 68,03 posto, a smanjit će se i emisija CO2 za 33,94 posto godišnje. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 635 tisuća kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj oko 340 tisuća kuna.

Provedbom mjera energetske obnove zgrade Društvenog doma u kojoj se odvija vatrogasna djelatnost ostvarit će se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije od 46,96 posto, godišnja potrebna toplinska energija za grijanje smanjit će se za 75,88 posto, a smanjit će se i emisija CO2 za 45,64 posto godišnje. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 731 tisuća kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj oko 314 tisuća kuna. Obje zgrade prelaze iz energetskog razreda D u energetski razred B.


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi