Ministar Štromar obišao stožer

Slika /slike/Opcenito/potres-ZG 2020/2020_03_22_image-1H.jpg

Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva Predrag Štromar i njegov državni tajnik Željko Uhlir obišli su centralno mjesto u Branimirovoj iz kojeg kreću inženjeri – statičari prema potresom pogođenim lokacijama. 

Prema dostupnim podatcima do sada je zaprimjeno preko 21.000 prijava oštećenja na objektima a timovi su obišli više od 2000 objekata. Na terenu radi preko 400 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte i utvrđuju oštećenja.

Ministarstvo graditeljstva još je početkom tjedna krenulo u izradu novog Zakona kojim bi se omogućila obnova zgrada. Radi se intenzivno, prvi draft već imamo, a uključit će se struka, ali i druga ministarstva.

Podsjetimo, razorni potres pogodio je stanovnike grada Zagreba u ranim jutarnjim satima 22. ožujka.  Odmah po saznanju o teškim posljedicama uspostavljen je kontakt sa strukovnim komorama građevinara, nadležnom inspekcijom i građevinskim fakultetom kako bi se što prije ispitala statika, odnosno sigurnost zgrada i kako bi se ljudi mirno mogli vratiti u svoje domove tamo gdje je to moguće. 

Za prijavu oštećenja zgrada izrađena je posebna aplikacija putem koje je zaprimljen velik broj prijava stoga je u svrhu ubrzanja čitavog procesa, uspostaviljen digitalni upis svake prijave, koju automatski preuzimaju građevinski stručnjaci na terenu te putem GPS-a dolaze na prijavljenu adresu. 

Digitalnim putem stručnjaci u sustav unose zatečeno stanje, odnosno je li građevina sigurna za boravak ili nije i sve to ulazi u evidenciju prema kojoj će se postupati dalje. 

-Zahvaljujem svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove. Sve ovo koordinira profesor Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu zajedno s ljudima iz Stožera, Ministarstva, komore građevinara... – poručio je ministar Štromar.

- Teško se zahvaliti dovoljno svima. Priključila se i komora arhitekata, kao i stručnjaci s drugih hrvatskih fakulteta te će u drugoj fazi raditi na evidenciji s terena da bi se što prije moglo krenuti s fazom sanacije. - dodao je Štromar. 

S obzirom da se osim s razornim posljedicama potresa, Zagreb trenutno bori i sa širenjem bolesti uzrokovane korona virusom ovim putem apeliramo da se svi zajedno pridržavamo uputa Stožera civilne zaštite te da se statičarima omogući sigurno obavljanje očevida. 

Čuvajmo jedni druge!


Pisane vijesti | Informacija | Potres