Ministar Štromar danas u Donjoj i Gornjoj Stubici

Slika /slike/Opcenito/potres-ZG 2020/2020_04_02_image-1.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar u radnom posjetu potresom stradalim područjima u Krapinsko-zagorskoj županiji danas je poručio: "Nećemo građane ostaviti da se sami nose s posljedicama potresa, svima ćemo osigurati krov nad glavom." 

Zajedno s županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, gradonačelnikom Grada Donja Stubica Nikolom Gospočićem i načelnikom općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem te s inženjerima koji rade pregled objekata obišao je neke od oštećenih objekata.

„Moram ponovno zahvaliti inženjerima koji su i ovdje izašli na teren kako bi procijenili stanje i napravili zapisnike u što kraćem roku. Hvala i svima onima koji su pomogli da nema više opasnosti od dimnjaka, crijepova i krovišta. Vidim da je to odlično odrađeno, a lokalna i regionalna uprava kvalitetno rade svoj posao. Po informacijama koje sam dobio od župana, gradonačelnika i načelnika u Donjoj Stubici je bilo 70 prijava od čega je 15 kuća s većim oštećenjima, a u Gornjoj Stubici je od 225 prijavljenih kuća njih 85 u jako lošem stanju. Puno se priča o Zagrebu i to je očekivano s obzirom na to da se radi o centru glavnog grada, obimu štete i broju građana koji su pogođeni, no došli smo poručiti da je pogođen i ovaj kraj. Nećemo nikoga ostaviti da se sam snalazi nakon posljedica potresa, svima ćemo osigurati krov nad glavom“,  izjavio je potpredsjednik Štromar.
 
Inženjeri na terenu ispunjavaju zapisnike, a nakon toga ih unose u aplikaciju iz čega se odmah rade troškovnici i prve procjene.
 
 „U Hrvatskoj imamo znanje, a na žalost ili na sreću i određena iskustva što od rata, potresa u dubrovačkom području i poplave Gunji, no svaka ovakva situacija je posebna. Pokušavamo zajedno sa strukom u što kraćem roku napraviti novi Zakon, stvoriti okvir da se obnova dogodi što kvalitetnije i što brže. Zakon ćemo donijeti i s javnom raspravom, svi će biti upoznati sa svim dijelovima i svi mogu dati svoje prijedloge. Sve pametne i konstruktivne prijedloge ćemo uvažiti. Potrebno nam je zajedništvo i najbolji ljudi koje imamo. Poručujem svima da ćemo sve napraviti da obnovimo sve što je moguće, onako kako struka kaže“, dodao je Štromar.
 
Čelnici jedinica lokalne samouprave potvrdili su kako im je pomoć države i Ministarstva neophodna te kako vjeruju u dobra i pravovremena rješenja. 
 
„Štete su ogromne, a lokalna uprava sa Županijom to ne može sama nadoknaditi i zato podržavamo ministra Štromara u izradi novog Zakona. Sigurno je da nemamo puno vremena i zato podrška i molba ministru da se čim prije ide sa Zakonom jer ljudima je od svega najgora neizvjesnost. Vjerujem da će Ministarstvo odraditi dobar posao i imaju moju podršku“, poručio je župan Kolar dok su gradonačelnik Gospočić i načelnik Krizmanić također izrazili zahvalnost na dolasku i potpori.
 
Točne procjene štete od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i Krapinsko zagorsku županiju još uvijek ne postoje, no jasno je da se radi o izuzetno velikim iznosima koji nadilaze proračunske mogućnosti malih gradova i općina
 
„Razgovarali smo i na tu temu. Jako je bitno odraditi čim prije ove procjene, riješiti sigurnosno pitanje i smjestiti ljude koji nemaju gdje. Ovo će biti zahtjevan posao i koristit ćemo sve dostupne izvore financiranja od pomoći europske komisije, drugih stranih izvora financiranja, nacionalnih sredstava, županijskih i lokalnih. Građani neće ostati sami u ovome. Pomoći ćemo svatko u svojoj domeni građanima da obnove svoje domove. O iznosima i postotcima bi bilo neozbiljno pričati dok god procjene ne budu gotove“,  zaključio je potpredsjednik Vlade.
 

Dodatne informacije: Stranica | Informacija | Potres