Ministar Horvat: U izradi tipskih rješenja sudjeluje čitava akademska zajednica

  • Slika /slike/press/20.1.2021.sastanak5314.jpg
  • Slika
  • Slika

U prostorima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine jučer se u 16.00 sati sastalo povjerenstvo koje radi na osmišljavanju koncepta obnove, jednog polivalentnog pitanja na koji će odgovor, svojim prijedlozima, dati građevinarska struka.

Uz ministra Darka Horvata i njegove suradnike, sastanku je nazočio i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić te predstavnici Arhitektonskog, Građevinskog, Prirodoslovno-matematičkog i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te predstavnici Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata i Hrvatske gospodarske komore.
 
Zaključci sastanka su, između ostalog, da se kvalitetna kuća mora graditi od kvalitetnih temelja, a da bi se izgradio kvalitetan temelj neophodni su i nužno potrebiti podatci seizmologa i geologa, koji vrše ispitivanja na potresom pogođenim područjima, na temelju čijih izračuna će se potkrijepiti sve ono što će arhitekti vizualno uobličiti u obiteljsku kuću - bez obzira na to bila ona klasično sagrađena ili montažnog modularnog tipa.
 
Ministar Horvat najavio je geološka ispitivanja i elaborate na temelju kojih će potom djelovati građevinari, uz korištenje karte hazarda, koja će u najkraćem mogućem roku biti dorađena.
 
„Morat ćemo raditi određene matematičke simulacije kako bismo došli do koncepta kvalitetnog temelja koji ćemo moći graditi na potresom pogođenom području, a nakon toga odredit ćemo arhitektonsku vizuru u smislu koncepta i izgleda nekoliko tipskih rješenja te uklopljenosti takvih objekata u sredinu u kojoj će se graditi, bez obzira bilo to u urbanoj gradskoj sredini za koju će se posebno osmišljavati koncepti obnove ili u ruralnoj sredini u kojoj će se graditi pojedinačne tipske kuće.“ izjavio je ministar Horvat.
 
Ministar Horvat zaključno je pojasnio kako u izradi tipskih rješenja sudjeluje čitava akademska zajednica u Hrvatskoj te će se odluke o obnovi, koje će možda donositi političari, temeljiti isključivo na prijedlozima i rješenjima struke koja je u cijeli proces uključena od prvog dana.
 
Veliki naglasak tijekom sastanka bio je stavljen na neophodnost i važnost uključivanja hrvatskih projektanata, revidenata, proizvođača i građevinara čija će involviranost u proces obnove doprinijeti i u segmentu gospodarskog oporavka.
 

Pisane vijesti | Informacija | Potres