Ministar Horvat o obnovi potresom pogođenih područja govorio u Hrvatskome saboru

Slika /slike/Ministar/19.01.2021._Aktualac_Horvat.jpg

6. sjednica Hrvatskoga sabora započela je aktualnim prijepodnevom, na kojemu su saborski zastupnici postavljali pitanja Vladi Republike Hrvatske. Ministar Darko Horvat odgovarao je na pitanja iz resora.

Saborski zastupnik Vladimir Bilek postavio je pitanje ministru Horvatu o postupanju i obimu u kojem će država pomoći u obnovi obiteljskih kuća i stambenih objekata koji su dobili crvene i žute, ali i zelene naljepnice na kojima je utvrđena šteta.
 
Ministar Horvat tom je prilikom izvijestio zastupnika Bileka o najnovijim brojkama po kojima je, zaključno s jučerašnjim danom, šteta prijavljena na ukupno 42.037 objekata, a statičari su pregledali njih 21.000.
 
„Oznake su preliminarni identifikator po kojem one zgrade koje su dobile zelenu markicu mogu hitnim intervencijama vrlo brzo biti osposobljene za stanovanje. Žutu markicu dobile su one zgrade koje zahtijevaju detaljni pregled nakon kojeg će struka reći može li se u njima hitnim intervencijama živjeti ili će biti potrebni dodatni radovi, dok se davanjem crvene markice sugerira da ti prostori nisu sigurni za stanovanje i da će se neki od njih morati rušiti.“ pojasnio je ministar Horvat.
 
Napomenuo je i kako postoji mogućnost da se nakon hitnih intervencija neke od crvenih zgrada mogu „pretvoriti“ u žute jer će hitnim intervencijama biti otklonjene one prijetnje koje tim zgradama trenutno predstavljaju problem – kao što su sanacija stubišta, dimnjaka ili nekih drugih stvari koje stvaraju prijetnju za život. „Sve zgrade dobit će elaborat zatečenog stanja s uključenim ispitivanjem, a na temelju tog elaborata ovlašteni projektant će donijeti odluku u kojem pravcu će ići obnova“, napomenuo je ministar Horvat.
 
O statusu Grada Siska u Zakonu o obnovi, ministru Horvatu pitanje je postavio saborski zastupnik Ivan Celjak tražeći od njega pojašnjenje o tome je li Sisak nepravedno izostavljen od stopostotnog financiranja obnove.
 
„Poruka svim građanima Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska - nikoga ova Vlada nije zaboravila i neće ostaviti i prepustiti samom sebi u segmentu stambenog zbrinjavanja. Činjenica je da se jedan dio Sisačko-moslavačke županije nalazi u potpomognutom području zbog parametara koji su europski standard“ poručio je ministar Horvat.
 
U segmentu stambenih jedinica u kojima će biti potrebno sanirati konstrukciju ili cjelovito obnavljati kuću ili višestambenu zgradu, ministar Horvat pojasnio je kako će se primjenjivati kriteriji Zakona o obnovi po kojima će veliki dio Siščana biti oslobođen plaćanja 20% iznosa koji su dužni platiti stanovnici drugih potresom pogođenih područja, i to u slučajevima kada njihov dohodak, uključujući i dohodak njihovog bračnog, izvanbračnog ili životnog partnera ne prelazi iznos neoporezivog dohotka, ako u svom vlasništvu nemaju druge značajnije imovine te ako su u pitanju osobe s invaliditetom i korisnici zajamčene minimalne naknade.
 
„Svi građani slabijeg socioekonomskog statusa, koji ne prelaze dohodovni prag kao što je većina umirovljenika i nezaposlenih osoba, neće morati ni jednom kunom participirati u obnovi.“ poručio je zaključno ministar Horvat.

Pisane vijesti | Informacija | Potres