Ministar Horvat: Krećemo u brzu obnovu Hotela Panonija za smještaj 160 ljudi

Slika /slike/Ministar/2021_1_5-image-3.JPG

Nakon jučerašnjeg redovnog sastanka Stožera u Petrinji, organiziran je dolazak statičara u sisački Hotel Panonija koji je nakon potresa označen narančastom naljepnicom s uputom za detaljan pregled. Isti je tijekom današnjeg dana detaljno pregledan, uz zaključak da osnovni konstrukcijski dijelovi nisu oštećeni, te da je hotel statički siguran za prihvat oko 160 stanovnika Siska i okolice.

Već sutra, nakon dogovora s gradonačelnicom te uz angažman poduzetnika sisačkoga kraja, započinjemo s njegovom obnovom kako bismo ga priveli svrsi što je prije moguće te započeli s preseljenjem dijela građana iz školske sportske dvorane u hotel u kojem možemo osigurati sve potrebne epidemiološke mjere i prehranu.
 
Upravo se na pitanje osiguranja privremenog i budućeg trajnog stambenog zbrinjavanja građana odnosi i prioritet mog angažmana, kao i resora kojeg vodim.
 
Angažman ugostitelja volontera koji su pripremali obroke je neizmjeran i neupitan
 
S druge strane, pitanje (ne)održivosti dosadašnjeg načina pripreme i podjele obroka dio su informacija koje smo u Stožeru primali s terena. To se ni u jednom dijelu ne dotiče doprinosa kuhara i ugostitelja koji proteklih 10-ak dana volontiraju na području pogođenom potresom. Njihov angažman u ovoj krizi je neizmjeran i to nitko ne poriče niti im to može oduzeti. Zahvalnost koju svi osjećaju prema njima je velika, a isto tako treba posebno istaknuti i djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i lokalnih stožera, kao i članove Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, koji su se također promptno odazvali te započeli s pripremom toplih obroka.
 
Nova organizacija pripreme hrane s kakvom se kreće od sutra ići će upravo ka tome da rastereti one koji kuhaju, sortiraju i dobavljaju namirnice. No, ukoliko će kod volontera postojati želje i volje, i više su nego dobrodošli nastaviti pomagati koliko god će to biti u njihovoj moći.
 
Najvažnije je da se osiguraju obroci za sve one kojima su oni nužno potrebni, a prioritetno za one starije i nemoćne, kao i one čiji su domovi stradali do mjere da se u njima više ne može živjeti, a samim time ni kuhati.
 
Što se tiče resora kojeg vodim, u suradnji s domaćim građevinskim tvrtkama i hotelijerima aktivno i predano nastavljamo raditi na što bržem osiguranju dovoljnog broja stambenih jedinica u koje ćemo moći smjestiti sve one kojima je isti potreban.
 
Paralelno s time radimo i na pronalasku optimalnog rješenja kojim ćemo krenuti u obnovu i građanima osigurati trajni stambeni smještaj, a sve u suradnji s hrvatskim poduzetnicima i hrvatskom akademskom zajednicom!
 
Također, tijekom idućeg tjedna započinjemo i s organiziranim aktivnostima uklanjanja objekata koji su prijetnja zdravlju i životima na potresom pogođenom području, uz angažman specijaliziranih hrvatskih tvrtki!
 
Još jednom, u želji za slanjem jasnih poruka, mogu istaknuti sljedeće:
 
  • nastavljamo s aktivnostima pripreme i osiguranja privremenog i trajnog stambenog rješenja za građane čiji su domovi najviše pogođeni potresom
  • brza obnova Hotela "Panonija" u Sisku otvara mogućnost privremenog stambenog zbrinjavanja oko 160 ljudi
  • zahvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli pripremanju toplih obroka za građane na području Sisačko-moslavačke županije, kako ugostiteljima volonterima, tako i djelatnicima Crvenog križa, članovima HGK i HOK-a, kao i lokalnih stožera
  • od idućeg tjedna započinje se s novom organizacijom pripreme i dostave obroka, a nitko od ljudi čiji su domovi stradali neće ostati bez toplog obroka, već su upravo oni prioritet
  • započinjemo s organiziranim aktivnostima uklanjanja objekata koji su prijetnja zdravlju i životima ljudi


Pisane vijesti | Informacija | Potres