Medved: Detaljno utvrditi gdje se nalaze pojedine osobe nakon potresa

Slika /slike/Ministar/IMG_4991.JPG

(Hina) - Načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je u ponedjeljak da će se točno utvrditi koliko je ljudi ostalo živjeti u kućama na potresom pogođenom području kao i oni koji su napustile prebivalište i gdje se nalaze.

Nakon prvog sastanka novoosnovanog Stožera, održanog večeras u petrinjskoj vojarni, ministar Medved je rekao kako je zatražio detaljan uvid u to koliko je osoba koje su ostale živjeti u svojim kućama na potresom pogođenom području, bilo da su uvjetne za stanovanje ili ne, kao i onih koje su napustile prebivalište i gdje se točno nalaze.

To se čini kako bismo imali potpuni nadzor nad time tko živi u kakvim uvjetima, istaknuo je Medved na konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera u Petrinji.

Odgovarajući na pitanja novinara dodao je kako su razmatrali i je li postojeći model organiziranja i pripreme prehrane za stradalo stanovništvo primjeren i na koji način ga voditi i ubuduće.

Prema informacijama kojima raspolaže nema naselja na Banovini u kojima nisu kontinuirano prisutne interventne službe, no dodao je kako je moguće da nisu došli do svakog domaćinstva.

Medved je upozorio na važnost poštivanja mjera zaštite na radu prilikom otklanjanja posljedica potresa i nadzora obnove kako se ne bi ponovno dogodila tragedija u kojoj je u nedjelju smrtno stradala jedna osoba, volonter.

Odgovarajući na novinarski upit postoji li kaznena odgovornost za loše provedenu obnovu kuća na Banovini nakon Domovinskog rata koje je potres ponovno teško oštetio, Medved je rekao da to ne bi komentirao s obzirom da su najavljene istražne radnje.

Dodao je kako prepušta  nadležnim tijelima da utvrde u kojoj je mjeri točno da kvaliteta gradnje nije na razini na kojoj je trebala biti.  


Žinić: Nisam imao ulogu kontrolirati kvalitetu gradnje nakon poslijeratne obnove

Upitan osjeća li se osobno odgovornim za lošu obnovu, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je tada obnašao dužnost glavnog inženjera u Ministarstvu obnove, odgovorio je da ne, jer kako kaže, 'nije imao ulogu kontrolirati kvalitetu gradnje'.

Dodao je da je u tom procesu poslijeratne obnove bio čitav niz aktera -  od lokalnih konzaltinga, nadzora i izvoditelja, tvrtki koje su imale ugovore s ministarstvima. 

Dopuštamo mogućnost da ima nepravilnosti, ali nadležne službe će utvrditi jesu li kuće izgrađene po propisima, jer su trebale biti po svim tehničkim propisima, najvišim standardima i kvalitetnim materijalima. To su nove kuće koje su projektirale, izgradile i nadzirale ovlaštene tvrtke, rekao je Žinić.

U vezi s reaktiviranjem bivšeg prognaničkog naselja Mala Gorica, Žinić je rekao kako ga nije moguće staviti u funkciju, jer su tamo bili montažni objekti kojima je rok trajanja davno istekao, a ljude koji su u njima boravili, su preseljeni  2011. u Dumače. Tamo postoji državno zemljište na kojem bi se moglo postaviti nove kućice, ali o tome treba odlučiti Vlada i Stožer, dodao je.

Na pitanje je li bilo promjena u sustavu kriterija dodjele kontejnera za stanovanje, Medved je rekao da je to detektirano prvi dan nakon potresa kao moguće privremeno rješenje za smještaj obitelji koje ne žele napustiti ili su prisiljene ostati u neposrednoj blizini svoga gospodarstva.

'Pokrenuli smo tada žurno nabavku tih kontejnera i kamp kućica. Više od 200 tih privremenih smještajnih objekata smo dovezli i pozicionirali', izvijestio je Medved i dodao da je njihova podjela u nadležnosti Stožera civilne zaštite u suradnji s načelnicima općina i gradonačelnicima.

Nastavak njihove nabavke je u tijeku, imamo određene narudžbe i kontingent koji očekujemo u srijedu ujutro iz Turske, koje su donacija. Tri hrvatske tvrtke punim intenzitetom rade na izgradnji takvih objekata, koji će biti privremeno rješenje do konačne izgradnje kuće za onaj dio obitelji koji moraju ostati u neposrednoj blizini svojih objekta, pojasnio je.

Jedno od pitanja o kojima smo večeras na sastanku Stožera razgovarali jest da u što je kraćem roku osiguramo uvjete i procjenu koliko je nužan takav oblik smještaja, rekao je Medved dodavši da će idućih dana detaljno detektirati koliko je potrebno takvih objekata. Napomenuo je da ljudima čije su kuće neoštećene, takav smještaj definitivno nije potreban.Pisane vijesti | Informacija | Potres