Financiranje najamnine za osobe čije su nekretnine stradale u potresima produženo do 17. lipnja

Slika /slike/Ministar/VRH_6256.png

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima produžuje do 17. lipnja iduće godine. Stranke kojima su izdana rješenja o financiranju najamnine do 1. rujna 2021. odnosno 1. ožujka 2022. (temeljem dviju ranijih odluka), ne moraju podnositi nove zahtjeve za financiranje najamnine.

Nakon potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio područje Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske županije i Zagrebačke županije Vlada Republike Hrvatske je za građane čije su nekretnine bile oštećene i označene oznakama N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) Odlukom o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske županije i Zagrebačke županije  omogućila privremeno stambeno zbrinjavanje. Rok za financiranje najamnine od strane Republike Hrvatske bio je 01. rujna 2021. godine.
 
Vlada Republike Hrvatske nakon potresa koji je pogodio Grad Petrinju i njegovu okolicu, 28. i 29. prosinca 2020. godine donijela je Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.
 
Osnovni cilj ove Odluke bio je na istovjetan način osigurati stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020., a kojima nije osiguran drugi adekvatan smještaj. Tom je odlukom propisan rok za financiranje najamnine od strane Republike Hrvatske do 01. ožujka 2022. godine
 
Točkom V. predmetne odluke propisano je da se Financiranje najamnine za zamjenski stan osigurava:
  • do obnove stana ili kuće iz točke II. ove Odluke, ili
  • do revizije oznake oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova, ili
  • do osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave 
  • do 1. ožujka 2022.
ovisno o tome koja okolnost prije nastupi.
 
Dodatno, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine  je 1. travnja 2021. objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Pružanje privremenog smještaja radi pokrivanja potreba stanovništva pogođenog potresom 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije" FSEU.MPGI.01.
 
Putem navedenog Poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava definiraju se ciljevi, uvjeti i postupci za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih provedbi operacija koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU). Svrha poziva je nadoknada javnih rashoda za osiguranje privremenog smještaja stanovništva čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.
 
Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru navedenog Poziva je 53.300.000,00 kuna, a osiguran je u Državnom proračunu Republike Hrvatske iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU).
 
Prihvatljivi troškovi financiranja, sukladno navedenom pozivu su troškovi nastali u razdoblju od 22. ožujka 2020. godine do 17. lipnja 2022. godine te se odnose isključivo na troškove financiranja najamnina za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.
 
S obzirom da je u rješenjima o financiranju najamnine donesenim temeljem Odluke iz svibnja 2020. rok do kojeg se odobrava financiranje 01. rujna 2021., a u rješenjima donesenim temeljem odluke iz ožujka 2021. taj je rok 01. ožujka  2022., kako bi se mogla planirati i iskoristiti sredstva koja su Republici Hrvatskoj na raspolaganju iz Fonda solidarnosti Europske unije, bilo je potrebmo novom Odlukom propisati produljenje navedenih rokova do 17. lipnja 2022.
 
Spomenimo ovdje kako je do sada temeljme javnih poziva Ministarstva izdano 237 rješenja kojima se odobrava financiranje najamnine do 01. rujna 2021., te 158 rješenja kojima se odobrava financiranje najamnine do 01. ožujka 2022., te će Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ta rješenja po službenoj dužnosti uskladi s ovom današnjom Odlukom Vlade. Stranke kojima su izdana rješenja o financiranju najamnine do 1. rujna 2021. odnosno 1. ožujka 2022. (temeljem dviju ranijih odluka), ne moraju podnositi nove zahtjeve za financiranje najamnine.
 

Pisane vijesti | Informacija | Potres