Sanacija klizišta

Ministarstvo je prepoznalo problem klizišta te u cilju sanacije i sprječavanja štetnih posljedica klizišta provelo početkom 2018.g. poziv za sufinanciranje projekata sanacije klizišta. Sufinancira se 37 projekata (izvođenje radova na sanaciji klizišta i/ili izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta) za što je u Državnom proračunu za 2018. godinu osigurano 10 milijuna kuna. Pojedini projekt sufinancira se do najviše 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do najviše 600.000 kuna.

Poziv je raspisan 22. veljače 2018.godine a prijave su se zaprimale do 28. ožujka 2018. godine. Od strane 97 jedinica lokalne samouprave dostavljeno je 139 projektnih prijedloga za čije je sufinanciranje zatraženo preko 69 milijuna kuna.
 

U svrhu utvrđivanja stvarnih potreba za stambenim zbrinjavanjem i ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje, u kolovozu 2018. godine objavljen je novi poziv za stambeno zbrinjavanje stanovnika obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u Republici Hrvatskoj. Na poziv je zaprimljeno 75 prijava.

U proteklom periodu Ministarstvo je izradilo „Program Vlade RH s kriterijima i načinima za stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada i uklanjanja ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području grada Hrvatske Kostajnice i drugih područja u RH“ za koji je u razdoblju od 28. siječnja 2019. godine do 11. veljače provedeno javno savjetovanje. 

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje intenzivno se radi i na zbrinjavanju obitelji čije su kuće stradale u klizanjima tla na području Hrvatske Kostajnice u ožujku 2018. godine. Obnova i izgradnja kuća je završnoj fazi te se u narednim tjednima očekuje primopredaja kuća obiteljima.

Za eventualna pitanja i dodatne informacije vezane uz ovu temu možete nam se obratiti na telefon: 01/3782-147 ili putem e-pošte: klizista@mgipu.hr