eNekretnine

Modul eNekretnine služi za unos podataka u Zbirku kupoprodajnih cijena, izradu i prikaz Plana orijentacijskih vrijednosti zemljišta, izdavanje izvadaka iz Plana i Zbirke u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina ("Narodne novine" broj 78/15).

Sustav sadrži podatke o broju transakcija za pojedino područje, vrstu nekretnina i podatke o nekretnini koja je bila predmet transakcije – stan, kuća, poslovni prostor, poljoprivredno, građevinsko, šumsko zemljište, postignute cijene itd.

Ovlaštenim procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen je lak pristup korisnim informacijama koje su dobra podloga za njihov kvalitetan stručni rad. Ova baza podataka izuzetno je važna radi osiguranja transparentnosti tržišta nekretnina.

Ovaj modul koristit će ovlašteni korisnici prema Pravilniku o informacijskom sustavu tržišta nekretnina ("Narodne novine" broj 114/15 i 122/15) - MGIPU, službenici upravnih tijela velikog grada, Grada Zagreba i županije ovlašteni za obavljanje stručnih i administrativno-tehničkih poslova za potrebe procjeniteljskog povjerenstva, ovlašteni procjenitelji i dr.

Prikaz tzv. cjenovnih blokova bit će javno dostupan kao prostorni sloj na geoportalu ISPU-a.
 

Dodatne informacije:

  • Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina ("Narodne novine" broj 78/15)
  • Pravilnik o informacijskom sustavu tržišta nekretnina ("Narodne novine" broj 114/15, 122/15)