Stambeno zbrinjavanje građana čiji su objekti stradali u potresu

Vlada je 27. kolovoza 2020. godine usvojila i Zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije  i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu "Cvjetno naselje". Sredstva za tu namjenu osigurat će se iz Fonda solidarnosti EU-a. 

Odlukom ministra građani kojima su nekretnina toliko stradale da u istima ne mogu boraviti su iz Studentskog doma "Cvjetno naselje"  sredinom rujna preslili u novi privremeni smještaj – Hostel „Arena“ u kojem je trenutno smješteno 190 osoba. 

Također, Vlada je 14. svibnja 2020. godine donijela Odluku o sufinanciranju najma (Narodnim novinama broj 57/20) temeljem koje je 19. svibnja 2020. godine raspisan Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.  Na poziv je zaprimljeno 456 zahtjeva. Ukupno je izdano 312 rješenja, kojima se podnositeljima zahtjeva utvrđuje pravo na financiranje  najamnine.  

Isto tako, doneseno je 258 rješenja kojima se, temeljem rješenja o utvrđivanju prava na financiranje najamnine i sklopljenih ugovora o najmu, određuje mjesečna isplata najamnine za zamjenski stan (rješenjima je obuhvaćeno 709 osoba).  Do 17. studenoga 2020. godine isplaćeno je 3,27 milijuna kuna za financiranje najamnina. 

Za sve dodatne informacije vezane uz javni poziv za sufinaniranje najamnine građani se mogu obratiti svakim radnim danom od 8:30 do 16:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili na e-mail: financiranje.najamnine@mpgi.hr
 

Stambeno zbrinjavanje građana kojima su domovi stradali u potresu na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije

Horvat: Krećemo u brzu obnovu Hotela Panonija za smještaj 160 ljudi

Dana 9. siječnja 2021. godine obavljen je detaljan pregled sisačkog Hotela Panonija, koji je nakon potresa označen narančastom naljepnicom s uputom za detaljan pregled. Utvrđeno je da osnovni konstrukcijski dijelovi nisu oštećeni i da je hotel statički siguran za prihvat oko 160 stanovnika Siska i okolice. Nakon dogovora s gradonačelnicom te uz angažman poduzetnika sisačkoga kraja, krenut će se s njegovom obnovom kako bismo ga priveli svrsi te započeli s preseljenjem dijela građana iz školske sportske dvorane u hotel. 

Pojedinačni smještaj

  • za dodjelu kućice ili kontejnera građani se mogu obratiti: Mjesno nadležnim Stožerima civilne zaštite
  • za područje Siska: 099 530 43 21 od 8 do 19 sati ili na e-mail: kontejneri@sisak.hr


Obitelji čiji su objekti stradali u potresom pogođenim područjima i nemaju adekvatan smještaj mogu pomoću obrasca podnijeti prijavu za privremeni smještaj u državnoj imovini.

Obrasce prijave za privremeni smještaj možete preuzeti i popuniti u sjedištima jedinica lokalne samouprave, dakle sjedištima gradova i općina potresom stradalih područja.

Obrazac prijave možete preuzeti i u područnoj službi Petrinja (Trg Matice Hrvatske 18, e-mail:petrinja@sduosz.hr) i Karlovac (Radićeva 27, e-mail: karlovac@sduosz.hr).


Više informacija dostupno je na: https://potresinfo.gov.hr/pojedinacni-smjestaj/96

Organizirani smještaj 

Ukoliko građani žele otići u organizirani smještaj, mogu nazvati pozivni centar Hrvatskog Crvenog križa na 0800 1188 kako bi saznali slobodne kapacitete smještaja ili se javiti na lokaciju na kojoj nalazi organizirani smještaj. Više informacija dostupno je na: https://potresinfo.gov.hr/informacije-88/organizirani-smjestaj/95