Poziv građevinskim tvrtkama za hitnu sanaciju krovišta zgrada

Slika /slike/Opcenito/potres-ZG 2020/2020_03_22_image-10H.jpg

Pozivamo trgovine građevinskim materijalom da se u skladu sa svojim mogućnostima priključe donacijama kako bi se što prije sanirala krovišta na zgradama oštećenima u potresu. Potrebni su armirana folija, građevinski najlon, daska, letve 3x5 i 4x5 i čavli 6 i 8 cm.

Ispod krovova se, naime, na većini zgrada nalaze drveni grednici i šuta, te postoji mogućnost da nakon kiše šteta bude puno veća. Stoga je bitno da se tim ljudima pomogne što prije.

Sve tvrtke ili obrti koji imaju raspoložive radnike i autodizalice pozivaju se da se uključe, a javiti se mogu na brojeve telefona  Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva:
 
  • 01 4565 835
  • 01 4565 829

Isto tako, pozivamo i ostale upravitelje zgrada da se jave u Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kako bi se organizirala spomenuta preventivna sanacija na broj telefona:
 
  • 091 378 21 49

Također, Ministarstvo u ovim trenucima vodi razgovore s dobavljačima kako bi se osigurao sav potreban materijal za hitnu preventivnu sanaciju (krovne folije, cerade, najlon), prvenstveno krovova.

Podsjećamo da statičari svakodnevno pregledavaju zgrade, a do sad je pristiglo 21000 prijava. Uspostavljen je i digitalni upis svake  prijave, koju automatski preuzimaju građevinski stručnjaci na terenu i putem GPS-a dolaze na adresu. Odmah digitalnim putem u sustav unose zatečeno stanje, odnosno je li građevina sigurna za boravak unutra ili nije i sve to ulazi u evidenciju prema kojoj će se postupati dalje.

"Zahvaljujem svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove"– rekao je Štromar.

Paralelno s tim Ministarstvo graditeljstva pokrenulo je izradu novog Zakona kako bi se što hitnije krenulo s kompletnom obnovom.

"Radimo na novom Zakonu koji će omogućiti obnovu objekata oštećenih ili srušenih u potresu. Nažalost, među tim objektima su brojne kuće i stanovi, i to ne samo u Zagrebu nego i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ono što sam zagovarao i ranije je smanjenje birokracije, ubrzavanje procedura i uključivanje struke u sve bitne procese. Upravo to nam je sad neophodno. Meni je bitno da pomognemo svima, a uključit će se i druga ministarstva" – rekao je Štromar.

Ministarstvo je uputilo i dopis upraviteljima zgrada na području grada Zagreba s uputom da poduzmu aktivnosti za hitnim uklanjanjem opasnih elemenata na zgradama, u skladu sa ovlastima iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Podsjećamo i da je odredbom članka 5. Uredbe o održavanju zgrada propisano, između ostalog, da se hitnim popravcima smatra poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade naročito u slučaju:
 
  • kvarova na plinskim instalacijama,
  • kvarova na sustavu centralnog grijanja i toplovodnom sustavu,
  • puknuća, oštećenja i začepljenja vodovodne i kanalizacione instalacije, radi sprječavanja daljnjih štetnih posljedica,
  • kvarova na električnoj instalaciji, - znatnijih oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala,
  • prodiranja oborinskih voda u zgradu, saniranja posljedica istog prodora, te znatnijeg oštećenja krova,
  • narušene statičke stabilnosti zgrade ili pojedinih dijelova zgrade,- kvarova na dizalu,
  • otpadanja dijelova pročelja.

Spomenutim člankom je propisano da je u slučaju kad upravitelj utvrdi potrebu obavljanja hitnih popravaka dužan iste poduzeti odmah ili u najkraćem roku.

 


Pisane vijesti | Informacija | Obnova